Blog 04.17: Gezond & slim kantoor voor KNGF

HET IDEALE KANTOOR

Hoe ziet de toekomst van onze kantoorinrichting eruit? Welke ontwikkelingen zijn er en waar staan we nu? John Venneman, creatief brein van Human-Space, deelt in een regelmatig verschijnende blog zijn visie en ervaringen als ‘inrichtingsprofessional’.

 

Gezond & slim kantoor voor KNGF

Zowel voor brain, mind als body

 

Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie

Het moderne kantoor, zo betoogde ik in mijn vorige blog, moet ‘Gezond & Slim’ zijn. Voor zowel brain, mind als body. Vanuit die drie-eenheid benader ik immers de inrichting ervan. Het zijn de drie niveaus waarop we naar mijn mening moeten denken en samenwerken om tot dat gezond en slim en ook flexibel kantoorgebouw te komen. Een prachtig voorbeeld van dat denken is de nieuwe huisvesting van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in Amersfoort.

 

KNGF

Het KNGF heeft vijfenzeventig medewerkers en de organisatie wilde voor hen een open werkomgeving creëren, waarin vooral gezond en ook flexibel gewerkt kan worden. Human-Space adviseerde bij de huisvesting en maakte het interieur ontwerp.

Gispen verzorgde de totaalinrichting. KLIK HIER voor de fotoreportage. 

In dit nieuwe hoofdkantoor zijn veel aspecten van het denken volgens Brain, Mind en Body zichtbaar en voelbaar. Het is niet of-of, maar en-en. Daarom geef ik hier een kleine rondleiding in tekst en beeld.

 

BRAIN

Bij het inrichten van het kantoor van het KNGF zijn veel concrete maatregelen genomen die meetbaar en bewijsbaar zijn. Activiteit gerelateerd werken vormde het uitgangspunt voor het inrichtingsconcept. Je kunt meten welke activiteiten de medewerkers verrichten. En ook waar ze dat doen, met wie en hoe lang. Het nieuwe interieurontwerp van Human-Space is gebaseerd op deze analyses en biedt de juiste balans tussen faciliteiten voor communicatie en concentratie. Er is daarnaast veel aandacht geschonken aan praktische en meetbare wensen als: voldoende daglicht, uitzicht, een prettige akoestiek, een aangenaam binnenklimaat – die bij het KNGF per zone instelbaar is – en aan duurzame, circulaire producten. De flexibele werkplekken maken rek en krimp van het aantal medewerkers mogelijk. Het open karakter van het kantoor bevordert de onderlinge communicatie. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden voor medewerkers om geconcentreerd te kunnen werken in af te sluiten ruimten.

MIND

Bij Mind moet je denken aan onbewuste zintuiglijke beleving. Er wordt wel gesteld dat meer dan 90% van ons gedrag onbewust gedrag is, voortkomend uit onze evolutionaire ontwikkeling. Hierbij kan in kantooromgevingen gedacht worden aan kleurkeuzes en hun effect, de geurbeleving van materialen en koffie (waar staat de koffieautomaat?), de toepassing van planten en biodynamisch licht. Allemaal zaken die een onbewuste maar positieve invloed kunnen hebben op het welbevinden van de medewerkers. En wat in een open kantoor vooral niet vergeten moet worden is de behoefte aan ‘eigen territorium’, het gevoel dat je als medewerker een eigen veilige plek hebt. En dat hoeft niet te betekenen dat het een vaste werkplek is! Daarvoor zorgen ondermeer slim geplaatste  kasten en schermen. Zaken als rugdekking en visuele privacy zijn hierbij van belang.

De nieuwe werkomgeving van het KNGF is opgedeeld in vier werkvleugels met open werkplekken en enkele ‘concentratieplekken’. Voor koffie en kort onderling overleg kun je naar de centrale huiskamer, de Meet & Greet. Daaraan grenzen een aantal themakamers. Dat zijn gesloten ontmoetingsplekken met elk een eigen identiteit dankzij kleurstelling en sfeer.  Maar ook een eigen functionaliteit door de toepassing van verschillende vergaderoplossingen. Welke kamer je kiest, zegt vaak ook iets over jou.

 

BODY

Het is vanzelfsprekend dat in het nieuwe hoofdkantoor van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie de gezondheid van de medewerkers heel veel aandacht krijgt. Bewegen wordt op alle mogelijke manieren gestimuleerd. Niet alleen hebben alle medewerkers een zit/sta- bureau, ook wordt met slimme aanwijzingen het gebruik van de trap gepromoot.

Maar het meest opvallende is toch de ‘Beweegstraat’ een kantoorboulevard met opvallende elementen die met fysiotherapie en gezond werken hebben te maken. Er staan ondermeer een loopbandbureau, een Oxidesk en een boksbal. Medewerkers worden uitgedaagd hier gebruik van te maken, het uit te proberen.

De locatie van het gebouw maakt woon-werkverkeer per fiets makkelijk en de omgeving nodigt uit tot het maken van wandelingen tijdens pauzes.

Maar denk bij Body bijvoorbeeld ook aan een watercooler op de werkvloer. Aan gezond en mindful eten. Het KNGF heeft een eigen Fysio Café, waarin medewerkers in een fijne omgeving en sfeer samen ontspannen en verantwoord kunnen eten. En niet tussen de bedrijven door haastig een broodje wegwerken achter hun bureau, terwijl ze doorwerken. Ook staat Body ook voor het vermijden van schadelijke materialen – van vloerbedekking tot gekozen meubilair. En het aanbieden van ergonomische stoelen en ergonomische instelbare zwenkarmen voor twee beeldschermen.

 

Het KNGF-kantoor is het bewijs dat een gezond en slim kantoor haalbaar is. Mits alle betrokken partijen bij het realiseren ervan samen werken en ervan overtuigd zijn dat hun verschillende belangen in dit model het beste zijn gewaarborgd. Zeker voor de lange termijn.

 

John Venneman/ Human-Space | 21 oktober 2017 | Beeld: Gispen/ Chris van Koeverden | Eindredactie Buurman Schrijfwerk

 

Pin It